Kayıtlar

Daha canlı, daha parlak ten renkleri

Resim
Kızılderililer, beyaz ırk için boşuna " soluk benizli " dememişler; cansız, solgun ten rengi kışın soğuğunda iyice belirginleşir. Yaz aylarında güneşlenerek bir parça olsun derimizin renklendirmeye çalışırız... Kadınlar ise fondoten, allık, ruj vs. kozmetik ürünleriyle renklendirmeye çalışırlar çok paralar harcayarak... Biz, işte bu canlanmayı Photoshop'ta kolayca yapabiliyoruz!.. I. Öncelikle reminizi açın ve Image > Mode > Lab Color uygulayarak modu değiştirin. II. Layers paletine gelin ve yeni boş bir Layer (1) oluşturun. Tone adını verin (2) ve Blending Mode'u Soft Light (3) olarak değiştirin. III. Tone Layer'ında iken Image > Apply Image yapın. Ayarlarınız yukarıdaki gibi olmalı. Yani; Layer: Background, Channel: a , Blending: Soft Light. IV. Gene Tone Layer'ında Image > Apply Image yapın. Ayarlarınız yukarıdaki gibi olmalı. Yani; Layer: Background, Channel: b , Blending: Soft Light. V. Devam ediyoruz Tone Layer'ındayız hâlâ. ...

Lab Color moduyla netlik

Resim
Çoğunlukla resimlerde; fotoğraf makinesi, tarama veya başka yollarla elimize geçmiş olsun netlik problemiyle karşılaşırız. Photosop'ta Sharpen filtreleri yardımıyla istediğimiz netliğe (keskinliğe) ulaşabiliyoruz. Ben burada farklı bir netlik yöntemi anlatacağım; deneyin bakalım beğenecek misiniz? Belki artık bu yöntemi kullanırsınız... Resminizi Photoshop'ta açın ve Image > Mode > Lab Color yaparak resminizin modunu RGB 'den Lab Color 'a dönüştürün. Channels paletine gelin ve Lightness kanalını seçin (Ctrl+1). Lightness kanalına tıkladığınızda resminiz siyah-beyaz görünecektir. Filter > Sharpen > Unsharp Mask filtresini bu kanala uygulayın ( Amount ve Radius değerleriyle oynayarak en iyiyi bulmaya çalışın ). Artık reminizin modunu tekrar RGB moduna döndürebilirsiniz. İşte bu kadar!..

Actions'ları .txt olarak kaydedin!..

Resim
Bu belki çok işinize yarayacak aman aman bir şey değil, " .atn olarak kaydediyoruz zaten" diyebilirsiniz... Ama bu blog'un asıl amacı Photoshop sırlarını açığa çıkarmak!... Actions Paneline gelin, kaydedeceğiniz action klasörüne tıklayın ve resimde kırmızı daire ile gösterilen bölüme Ctrl+Alt tuşlarına basılı tutarak tıklayıp, açılır menuden Save Actions 'u seçiniz... Kaydetme penceresi açılacak ve .txt uzantılı kaydedebileceğinize dikkat edin...

Bulut ekleyin

Resim
Bulutsuz bir gökyüzüne bulut eklemeyi Blending Options ayarlarıyla oynayarak kolayca yapabilirsiniz. Buradaki resimler www.sxc.hu sitesinden alındı ücretsiz. Öncelikle resminizi açın üst layer'a bulut resmini konumlandırın. Bulut Layer'ına gelerek ve Layers panelinin alt seçeneklerinden fx açılır menusünden Blending Options 'u seçin... Blending ayarlarında Blend If bölümüne gelip This Layer slider çubuklarıyla bulut resmindeki mavilikleri yok etmeye çalışın. İşte burada bir Photoshop sırrı vereceğim: Siyah slider çubuğunu sağa doğru sürüklediğinizde geçişler keskin olacaktır. Daha yumuşak geçişleri sağlayabilmek için Siyah slider çubuğunu iki parçaya ayırmamız gerekiyor: Alt tuşuna basılı tutup fareyi sürüklerseniz slider iki parçaya ayrılacaktır. Birbirinden ayırdıktan sonra, ayrı ayrı sürükleyerek arka plan maviliğini kolayca yok edebilirsiniz. Benim kullandığım resimde This Layer değeri 163/225 gibi bir konumda oluştu. Her resimde farklı değerler oluşacaktır mutlak...

Gümüşü Altına Çevirin!...

Resim
Gümüş renkli eşyaları Curves ile altın renkli eşyaya dönüştürmek mümkün. Resmi Photoshop'a alın ( dekupe etmedim pardon ) ve Curves diyalog penceresini Ctrl+M tuşlarına basarak açın. Channel seçiminizi Red yapın (Ctrl+1) ve Input: 85, Output: 166 değerlerinin oluşmasını sağlayın. Channel seçiminizi Green yapın (Ctrl+2) ve Input: 98, Output: 155 değerlerinin oluşmasını sağlayın. Son olarak Channel seçimini RGB yapın ve Input: 155, Output: 96 olacak şekilde ayarlayın. Bu değerler kesin değerler değildir, siz de deneme yanılma yöntemiyle daha iyi ayarlar bulabilirsiniz. ... Ve işte sonuç!... Son bir şey daha unutmadan: Input, Output değerlerini ileride yapacağınız çalışmalarda hatırlamanız tabii ki zor olacaktır. Onun için Preset' lere kaydetmenizde yarar var...

Akıllı filtreler

Resim
Photoshop CS3 versiyonu bize yeni bir özellik sunuyor: Smart Object . Bu özelliği nasıl kullancağımızı bir örnekle görelim: Herhangi bir resim açalım ve Layer'ına sağ tıklayıp açılır menuden Convet to Smart Object uygulayalım veya Layer > Smart Object > Convet to Smart Obje ct. Layer'ın görünüm şeklinin değiştine dikkat edin. İkinci aşamada herhangi bir filtreyi resme uygulayalım ( yukarıdaki resimde Graphic Pen uyguladı m). Resim Layer'ının altında iki yeni bölüm oluştuğunu göreceksiniz: Smart Filters ve uyguladığınız filtre. Birden çok filtre uygulayabileceğinizi de hatırlatayım... Smart Filters bölümüne gelin ve fırça yardımıyla maske oluşturun. Burada siyah doldurulup, filtrenin resimde görünmesini istediğim yerleri beyaz fırça ile maskeledim. Smart Object kullanmanın en güzel yanı uygulanan filtreleri kontrollü değiştirebilmek: Uyguladığınız filtreye çift tıklarsanız filtrenin diyalog penceresi açılacak ve gerekli değişiklikleri yapabileceksiniz...

Yazının içinde resim oluşturun

Resim
Yazının içinde resim oluşturmanın Clipping Mask 'ı kullanarak çok kolay yolu var: Öncelikle resminizi Layer'a çevirin (Background ise). Yazınızı yeni bir Layer'da oluşturun ve bu yazı Layer'ının resmin altına gelmesini sağlayın. Resim Layer'ına gelin ve sağ tıklayın, açılır menuden Create Clipping Mask 'ı seçin (veya kısa yol olarak Alt+Ctrl+G ). Resminiz yazı içinde oluşacaktır, maskelenecektir. Artık bundan sonra yapacağınız resmi Move Tool ile dilediğiniz gibi konumlandırmak... Eğer maskeden vazgeçmek isterseniz resim Layer'ına gelin ve gene Alt+Ctrl+G tuş kombinasyonunu kullanın.